Verkennen en Opsporen aardwarmte

Verkennen & Opsporen

Fase 1 | Verkennen

De eigenschappen van de ondergrond moeten geschikt zijn om aardwarmte te kunnen winnen. Om te bepalen waar aardwarmte (technisch) winbaar is, heeft Aardwarmte Ede, samen met Gaia Energy en Energie Beheer Nederland  de ondergrond aan het onderzoeken. Op basis van geologisch onderzoek wordt gekeken of de locatie aan de Maanderdijk geschikte is.

Fase 2 | Opsporen

Als uit de onderzoeken blijkt dat het mogelijk is om aardwarmte kan worden ingezet wordt er een tijdelijke toren van (ca. 30 m hoog) geplaatst en twee putten aangelegd (een doublet). Dit doublet vormt de warmteproductielocatie. Met continue metingen en monsters controleert Aardwarmte Ede of de resultaten overeenkomen met de verwachtingen uit de onderzoeken in de verkenningsfase.

Na 6 tot 12 maanden verdwijnt de tijdelijke toren. Wanneer er succesvol warmte is opgespoord, komt er een gebouw ter grootte van een kleine gymzaal over de putten heen. Hiermee wordt de warmtewinning qua geluid, zicht en evt. andere hinder, aan omwonenden onttrokken.

Winnen en Opruimen Aardwarmte

Winnen & Opruimen

Fase 3 | Winnen

Zodra er succesvol warmte in Ede is opgespoord, start de fase van het winnen. Na het verkrijgen van de benodigde vergunningen hiervoor, kan de warmte daadwerkelijk gedistribueerd worden naar de eindgebruikers van het slimme groene warmtenet in Ede van Warmtebedrijf Ede. Hun groene warmte voor ruimteverwarming en warm tapwater wordt dus steeds duurzamer, zonder dat ze daar iets voor hoeven doen en zonder hiervoor extra te hoeven betalen.

Fase 4 | Opruimen

Een doublet kan ongeveer 30 jaar warmte leveren. De projectgroep bekijkt de technische mogelijkheden om de levensduur van de bron mogelijk te verlengen. Als de put niet langer voldoende produceert, wordt de locatie in principe opgeruimd. Dan wordt de locatie bovengronds in oude staat hersteld, tenzij hierover met de grond-eigenaar andere afspraken worden gemaakt.