Vragen over het seismisch onderzoek van het aardwarmte-project
Seismisch onderzoek brengt de ondergrond in beeld en geeft inzicht in de aardlagen die aanwezig zijn. Aardlagen die mogelijk geschikt zijn voor de winning van aardwarmte. Het onderzoek wordt stap voor stap uitgevoerd:
1. Voorbereiding: in deze fase plannen we waar het onderzoek precies wordt uitgevoerd
2. Toestemming vragen: in deze fase vraagt het Ongevingsteam aan grondgebruikers/ grondeigenaren om gebruik te mogen maken van hun grond voor het seismisch onderzoek. Het geven van toestemming houdt in dat we het terrein mogen betreden om het onderzoek uit te voeren zoals in het volgende punt uitgelegd.
3. Uitvoeren onderzoek: in deze fase voeren we het onderzoek uit. Dit gebeurt op de volgende manier:
* We zetten meetpunten uit in het veld. Op die meetpunten plaatsen we handmatig geofoons (grondmicrofoons) op ongeveer 15 centimeter diepte. De geofoons kunnen mogelijk worden afgedekt met een laagje aarde. Dit werk gebeurt overdag.
* Met de eVib, een speciaal (elektrisch) voertuig, worden geluidsgolven de grond in gestuurd. De geofoons meten deze geluidsgolven. Dit gebeurt ’s avonds en ’s nachts om te voorkomen dat geluid uit de omgeving invloed heeft op de metingen. Het opwekken van de geluidsgolven geeft doorgaans geen tot weinig overlast voor de omgeving. U kunt een zoemend geluid horen. We blijven niet langer dan 2 minuten op een meetpunt. De meetpunten liggen ongeveer 5 meter uit elkaar.
* Na afloop van het onderzoek halen we de geofoons weer uit de grond en dekken we de gaatjes netjes af. Alles wordt opgeruimd en er blijft niets achter van het onderzoek.
De geluidsgolven worden de grond ingestuurd door de eVib, een (elektrisch) voertuig. Dit geeft doorgaans geen tot weinig overlast voor de omgeving. U kunt een zoemend geluid horen.
Faraday Geophysics voert dit onderzoek uit in opdracht van Aardwarmte Ede.
Aardwarmte Ede heeft bewoners bij wie de E-Vib door de straat komt zijn eind mei met een brief op de hoogte gebracht van het onderzoek. Grondgebruikers of -eigenaren hebben een bezoek aan huis gehad. De gemeente(n) en andere belanghebbenden zijn voorafgaand het seismisch onderzoek op de hoogte gebracht. De betreffende gemeente beslist zelf of er wordt gecommuniceerd via de website van de gemeente, de inzet van social media en advertenties in lokale media.
De werkzaamheden rond Maanderdijk 3 – 5 in Bennekom duren ongeveer vier weken en worden in mei 2025 uitgevoerd. Overdag, ’s avonds en ’s nachts. Op zondag wordt niet gewerkt.
Het gebied rondom een onderzoekslijn kan rumoerig zijn, bijvoorbeeld door verkeer. ’s Avonds en ’s nachts is er vaak minder omgevingsgeluid en hoe stiller de omgeving, hoe hoger de kwaliteit van het onderzoek.
Nee, er is geen enkele relatie tussen seismisch onderzoek en aardbevingen. Natuurlijke aardbevingen ontstaan door het oprekken, samendrukken en langs elkaar heen bewegen van de aardkorst of aardlagen. Dit gebeurt op grote dieptes in de ondergrond. Seismisch onderzoek is een non-invasieve techniek waarbij aan het oppervlak geluidsgolven worden opgewekt en er niet in de diepe ondergrond gewerkt wordt. De opgewekte geluidsgolven zijn niet sterk genoeg om aardbevingen te veroorzaken.
Mocht er schade ontstaan, dan zal een onafhankelijke expert de oorzaak en omvang van de schade beoordelen. Mocht de schade inderdaad zijn ontstaan als gevolg van het seismisch onderzoek, dan wordt deze vergoedt of herstelt. De kans op schade met een grote impact is zeer klein en Aardwarmte Ede doet er alles aan om schade te voorkomen.
Heeft u schade aan je woning, (bedrijfs)pand en/of perceel en vermoed je dat deze schade is veroorzaakt door de werkzaamheden tijdens het seismisch onderzoek van Aardwarmte Ede B.V. Vul dan het klachtenformulier in.
Op onze website leest u veel over het seismisch onderzoek. U kunt natuurlijk ook een mail sturen naar info@aardwarmteinede.nl of bellen met 085 049 11 95.